Inici / / LA POR QUE TENIM QUAN DIEM “NO TINC POR”

LA POR QUE TENIM QUAN DIEM “NO TINC POR”

La raó no arriba a desxifrar la violència d’un atac a ciutadans desprotegits amb els que, des de la pròpia fragilitat, ens identifiquem: podríem haver estat nosaltres, o la nostra família, o amics…

Ens unim en el dolor pel dany provocat, pels cossos destrossats, per la pèrdua de semblants, de membres de la comunitat humana; desconeguts nostres fins ara, però ara també, tant presents.

Tot i estar saturats d’imatges de crueltat immensa, ens freguem els ulls, astorats, que encara torni a succeir i que hi hagin persones de les que els ideals siguin destruir els que no creuen com ells.

Però sobretot ens desespera no saber com capgirar, com transformar aquest desig de mort i el terror que voldrien que impregnés el nostre cor, i que, aleshores, paralitzat o ple de ràbia, ens duria a una lluita fratricida.

No acceptarem la invitació a la revenja cega contra pobles o religions com voldrien. Tampoc ens deixarem assassinar com anyells; ja hem entès que no estem aïllat del món i dels seus conflictes, que el mal existeix i que som fills d’una història que hi ha contribuït.

Ho farem sense arrogar-nos una superioritat moral però amb la determinació de respectar i fer respectar els principis de la convivència humana. No fos cas que l’acceptació de la diferència, encobrís el desistiment o la covardia.

I mentrestant, intentarem entendre el perquè de l’atractiu d’uns ideals que exigeixen la destrucció dels altres, del recompte de greuges tan irreparable que fan insuportable el diàleg, de com s’han instrumentalitzat tants joves per mitjà d’una transcendència que els exigeix que morin matant, de com operen les dinàmiques dels interessos polítics i econòmics, etc.

Volem entendre i saber per a poder influir i actuar a nivell pròxim però també a nivell públic, per a sentir les emocions i sentiments i gestionar els nostres dols i pèrdues però també, com a ciutadans, com a subjectes polítics volem utilitzar el nostre poder per a transformar una societat que, ara mateix, ens demana la nostra implicació.

Ja hem ben dit: “no tinc por!”, ara ens cal saber què afirmem.

 

Joan Roma i Vergés

President de l’Institut Innova

21 d’agost de 2017, Barcelona

Vol saber més? Contacti amb nosaltres: @ Tel.+34.93.415.30.99